nyttig efterrätt - kokospannacotta

Nyttig efterrätt till midsommar

Midsommar för mig är en tid att umgås, äta gott och fira in sommaren. Men det kan lätt bli för mycket av det goda. Socker gömmer sig i de flesta av våra midsommarklassiker som inlagd sill, nubbe och såklart jordgubbstårtan. För er som vill testa på en något lite mer nyttig efterrätt har jag plockat fram två av mina receptfavoriter som jag vill dela med er.
P.S. Pannacottan är fri från gluten, socker och laktos.

Kokospannacotta med mango och hackad mandel (6 port)

  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 gelatinblad
  • ½-1 tsk agavesirap
  • Lime
  • Fryst, tinad mango (går att byta ut om du har någon annan favorit)
  • Hackad sötmandel
  • 6 serveringsglas

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka sedan upp kokosmjölken tillsammans med agavesirap i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör sedan ner gelatinbladen. Rör runt ordentligt och pressa i limesaft för att balansera upp sötman. Ta sedan dina serveringsglas och skölj ur dem med kallt vatten innan du fyller dem med kokossmeten. Ställ in i kylen och låt stelna (ca 2 timmar). Garnera med din favoritgarnering strax före servering och riv gärna lite limeskal över.

Tips: Pannacottan kan med fördel göras dagen före och stå i kylen över natten.

Iste (Ger ca 1 liter iste)

  • 4 påsar av ditt favoritte
  • 1-2 citroner
  • Ca 1 msk honung
  • Isbitar

Pressa citronerna och ställ saften i kylen. Koka upp ca 1 liter vatten, lägg i tepåsarna och låt dem dra i max 5 min. Plocka sedan ur påsarna utan att pressa ur dem för att undvika att teet blir beskt. Blanda i honungen och låt allting svalna i rumstemperatur. När teet svalnat, fyll upp en karaff med is och häll på teet och pressad citron. Klart för servering!

Hoppas ni får en riktigt trevlig midsommar nu!
Cissi