regionchef victuseffect Anna Nilsdotter

Välkommen till Victus Anna Nilsdotter

Vi välkomnar Anna Nilsdotter som ny regionchef på Victus Effect – så här beskriver Anna sig själv.

Jag är en kreativ person som gillar mötet med människor och att skapa positiv energi tillsammans med andra och är mycket intresserad av personlig utveckling. Jag har en Kandidatexamen, hälsopedagogprogrammet med inriktning idrott, från GIH – Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Även utbildad ICF-certifierad coach och kommunikolog – kommunikation i förändringsprocesser. Jag älskar höga berg och utförsåkning, helst i Riksgränsen eller i Chamonix och gillar alla typer av bollsporter. På fritiden målar jag tavlor och ställer ut på Gallerier i Stockholm.

Vad har du gjort tidigare?

Jag arbetade som inspelningsledare och ljudtekniker för TV4 under många år, för att sedan ändra inriktning till rehabiliteringskonsult och coach för arbetssökande med psykiatriska funktionsnedsättningar. Jag har även föreläst inom ämnet ”service kundvård och bemötande”, varit centerchef och hälsorådgivare inom Itrimkedjan och skrivit hälsoartiklar i olika tidningar.

 Vad kommer du tillföra till Victus?

Förhoppningsvis sprida friskvård, hälsopromotion och återhämtning till en högre nivå genom kunskap och erfarenhet, och bidra till att människor på arbetsplatsen mår bättre och känner sig mindre stressade, samt sprida glädje och humor!

Dina 3 bästa tips för en mer ” frisk och hälsosam personal”

1. Hantera stress på flera olika sätt – friskvård genom träning och återhämtning på olika sätt, som exempelvis massagestolar, mindfulness, NLP, yoga med flera.

2. Ledarna/cheferna behöver vara bra förebilder själva, genom att måna om sin egen hälsa.

3. En god kommunikation på rätt sätt mellan kollegor och chefer.

 

Vid eventuella frågor eller funderingarna kan ni kontakta mig på anna@victuseffect.se 

Läs mer på Victus Effect

 

Tips på bra träningspodcast!

Börja lyssna på Podcasts och bli mer inspirerad!

Även om podcasts har funnits ett bra tag nu, så har jag av någon märklig anledning aldrig riktigt kommit igång med att lyssna på någon Podcast. Jag tog faktiskt inte tag i saken förrän en kollega sa till mig: ”Kan inte du tipsa om någon träningspodcast på bloggen?” Då tänkte jag ” varför inte” och började söka på olika träningspodcast. Jag hittade ganska snabbt många intressanta podcasts som jag ville lyssna på, men insåg ganska snabbt att det skulle ta mig flera veckor/månader om jag skulle plöja igenom alla jag hittade.

Eftersom jag bara ville tipsa om 1 träningspod så började jag fundera på vad Ni som läser bloggen vill lyssna på. Det var inte enkelt att tänka ut, men tillslut så valde jag Träningsglädje Talks – av Sara Rönne”. Efter att ha kikat på bilder och läst olika texter på hennes blogg, så fick jag en mycket positiv och sund bild av henne. Jag tycker att hon lever som hon lär och är inspirerande och når en bred målgrupp. En sak som hon oftast säger är att tränings ska vara lustfylld. Jag gillar det tankesättet att man ska hitta någon form av rörelse/träning som man trivs med och inte känner sig tvingad till att göra. För precis som hon, så tror jag att om man tycker träningen är rolig så kommer man att fortsätta med den mycket längre.

I Podden: ”Träningsglädje Talks kan du just nu lyssna på 8 veckors pepp om ”hur det är att vara i form”.  Hon har olika gäster i podden som hon diskuterar & tar upp olika samtalsämnen inom hälsa och träning. I avsnitt 2 diskuterar hon exempelvis ”inspirerar sociala medier till att komma iform?”. Vilket jag tycker är ett ganska hett samtalsämne just nu. Sociala medier har så stor inverkan på hur vi uppfattar vad hälsa och välmående är och hur man än vrider och vänder på inspirationsbilder och inspirationstexter så kommer det alltid finnas en baksida med detta. Det kommer alltid finnas någon eller några som bara blir stressade av detta och det måste också ”få vara okej”. Därför tycker jag att det är ett viktigt område att våga diskutera.

Har du aldrig lyssnat på en tränings podcast, så tycker jag du ska ge det en chans nu.

//Josefine Fjällid, Hälsoutvecklare

 

Nyttigt Morotsbröd

Nyttigt Morotsbröd, är ett enkelt sätt att lyxa till vardagen. 

Det är det enklaste sättet att lyxa till vardagen, men även väldigt gott och hälsosamt. Ibland brukar jag passa på att slänga ihop en sats och ha med mig när jag går över på middag, det brukar vara väldigt uppskattat.

Vad behöver man ha hemma?

     Ingredienser:

 • 1 kg morötter
 • 2 dl pumpakärnor
 • 2 dl solroskärnor
 • 1 dl krossade linfrön
 • 1 dl skalade sesamfrön
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kardemumma
 • 0,5 dl mandelmjöl
 • 4 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna. Lägg alla frön i en bunke och mixa dem till ett frömjöl. Tillsätt mandelmjöl, salt och kardemumma och rör om. Häll i 2/3 av de rivna morötterna och mixa allt till en smet. Vispa äggen i en skål och häll i resterande rivna morötter och ägg och rör om ordentligt. Smörj en brödform med kokosolja/fett. Häll i smeten och strö lite sesamfrön över. In i ugnen i ca 80 min.

Man kan med fördel lägga de rivna morötterna på hushållspapper först för att ta bort lite fukt ifrån dem. De finns en risk att brödet blir lite kladdigt annars.

Servera gärna med Philidelphiaost.

Lycka till med bakningen!

// Josefine Fjällid, hälsoutvecklare

 

Sista inlägg från mig i en massagefåtölj…../Anna Roo

 I mitt allra sista inlägg vill jag bara tacka:

Alla fantastiska deltagare i hälsosamtal, föreläsningar och träningspass! Tack för er uppmuntran och konstruktiva feedback! Tack för att jag fått följa så många av er på vägen mot just era personliga mål. Det har varit enormt spännande att se hur ni överkommit olika sorters hinder och snedsteg och se glädjen när ni lyckats! Flera av er har jag fått äran att träffa regelbundet ända sedan hösten 2013…

Tack till mina fina kollegor som både stöttat mig då det har varit kämpigt och hjälpt mig att utvecklas i mitt arbete. Och bidragit till en rolig arbetsplats med massor av humor och knasiga upptåg 🙂 Vill också passa på att lyfta några viktiga personer på Victus som vanligtvis inte syns så mycket:  David som sköter typ allt med datorer, hemsida, kaffemaskin m.m. , samt VD:n Amir och hans fru Anna som är Ekonomiansvarig.

Och tack alla nytänkande, modiga chefer som vågat satsa på projekt för förebyggande friskvård, istället för enbart friskvårdspeng eller fruktskål på jobbet. Ni är med och förändrar synen på arbetsmiljö och hälsa i Sverige, det är jag helt övertygad om! Ni vågar lyfta individen och ser att vi kan förstärka positiva tendenser och lyfta frågor INNAN de hinner bli till hälso- eller arbetsmiljöproblem… Coolt!

Ni som har haft mig som hälsoutvecklare kommer jobba vidare med mina duktiga kollegor Inger Eggesjö och Cissi Engerdahl. Ni som har haft kontakt med mig gällande massagefåtöljer kommer i fortsättningen ha kontakt med Joakim Bloom som är experten inom det området.

Jag jobbar min sista dag på Victus den 3/3-17, så om ni har några frågor eller feedback till mig så hör gärna av er innan dess! 🙂

Tack igen för den här tiden!

Stor kram från Anna Roo

 

Myter om förbränning

Myterna om vad som ger förbränningen en extra knuff är många. Att duscha kallt, dricka kaffe, bada bastu etc. Att bada bastu är visserligen svettigt som ett träningspass, men låt dig inte luras. Fettet smälter inte bort i värmen! Vi slår hål på några av myterna.

 

Börja dan med en morgonpromenad och du förbränner mer!

Det stämmer att en promenad på fastande mage direkt på morgonen bränner en relativt stor del fett, men det kommer inte att påverka din viktnedgång på lång sikt. Det är kaloribalansen som avgör om du kommer att gå ned eller inte och morgonpromenaden har inga magiska egenskaper. En mils promenad bränner lika många kalorier oavsett vilken tid på dygnet du tar den. En mils löpning bränner något mer och tar dessutom kortare tid.

 

Förbrännande livsmedel

Studier har visat att vissa livsmedel kan öka förbränningen och i vissa fall även mättnadskänslan. Men oavsett om handlar om kaffe, chili, te eller äppelcidervinäger så är effekten försvinnande liten. Ta trapporna istället för hissen så slipper du kryddträsket.

 

Ät inte efter kl.18.00, då blir du tjock!

Var lugn! Detta stämmer inte. Om du bestämmer dig för att äta middag kl.19.00 varje kväll, kommer du inte automatiskt att gå upp i vikt bara för att klockan har passerat 18.00.
Vad du äter och hur mycket du äter totalt över dagen kommer däremot att spela roll här. Om jag exempelvis har en träning sent på kvällen så kommer jag äta kl22.00 om jag fortfarande är hungrig och min kropp behöver det. Stirra er alltså inte blinda på klockslaget, utan se över vad ni har ätit under hela dagen.

 

Basta mera, förbränn mera!

Tänk om det vore så enkelt? Visst stämmer det att vissa personer som tävlar i sporter där viktklassen spelar roll, att de väljer att basta innan invägning  för att gå ner i vikt. Här är det dock viktigt att lyfta fram att det inte är fett som de förbränner när de bastar. När de bastar blir de varma och kommer börja svettas, ju mer de svettas, ju mer vätska kommer lämna kroppen. Sitter de tillräckligt länge kommer de med andra ord tappa vikt, men de kommer gå upp det igen när de dricker vatten.
Basta för att det är skönt och avkopplande, inte för att förbränna fett.

Det närmar sig SPORTLOV!

Snart är det sportlov!:)

Årets bästa semester om ni frågar mig. Sportlovet ligger lite lagom långt efter julledigheten så att dagarna hunnit bli lite längre och solen lite varmare. Eftersom hela vår familj åker skidor/snowboard så är det ett perfekt tillfälle att umgås och röra på oss ute. Att man dessutom blir extra hungrig efter aktiva dagar i snön och kan njuta av att laga mat och äta tillsammans i lugn och ro gör inte det hela sämre.

Skidåkning kräver en hel del muskelkraft så för att förbereda sig och orka några åk till i backarna är det bra att träna lite extra styrka innan det bär av mot fjällen. Några tips på bra övningar se ni här nedanför.

 1. Benböj – den perfekta övningen för att träna lår och rumpa (som ju används en hel del när man åker skidor). Sätt dig som när du sätter dig på en stol och tänk på att hålla upp bröstet så att du inte fäller överkroppen framåt.

 2. Utfallssteg – för att träna baksida lår. Ta ett stort kliv bakåt och böj i knäna, ca 90⁰ vinkel i knäleden. Även här ska bröstet hållas upp så att du inte fäller kroppen.

 3. Rygglyft – även ryggmusklerna används när man åker utför. Tänk på att hålla nacken rak genom att titt snett framåt/nedåt

 4. Plankan – för att få en stark och stabil bål som hjälper dig att hålla balansen i backen. Se till att varken svanka eller kuta med ryggen utan kroppen ska vara just som en planka.

Kör 3 omgångar med 15 repetitioner av övning 1-4 och 30-60 sekunder planka minst varannan dag fram till sportlovet så kommer skidåkningen att gå som en dans.

Ha det kul i skidbacken och glöm inte hjälmen!

Inger

Kläder för uteträning!

Kläder efter väder brukar det ju heta, men vad ska man då ta på sig när man ska motionera utomhus?

Till att börja med är det ju väldigt individuellt hur varm/frusen man är, men jag tänkte ändå ge några allmänna tips om hur mycket kläder som kan vara lagom sedan får man helt enkelt anpassa efter vilken typ man är och hur ansträngande aktivitet man har tänkt att ägna sig åt.


+10 °C10-grader

 • Längre tights
 • Långärmad undertröja + t-shirt
 • Vindjacka
 • Tunnare vantar

 

 


0°C

 • Långkalo0gradernger + tjockare tights
 • Varma strumpor (gärna ull)
 • Dubbla underställströjor
 • Vindjacka/skaljacka
 • Vantar
 • Mössa/pannband
 • Scarf/halsduk/buff e.d.

 


-10° C

10-grader

 • Långkalsonger + Tjockare tights, ev. överdragsbyxor
 • Varma höga strumpor (gärna ull)
 • Underställströja + långärmad tröja
 • Skaljacka
 • Väst
 • Tjockare vantar
 • Mössa/Pannband
 • Scarf/Halsduk/Buff e.d.

När man sedan avslutat sin aktivitet och är varm och svettig är det jätteskönt att ha en extra jacka att ta på om man inte går in på en gång. Det finns inget man blir så frusen av som att stå ute i svettiga kläder.

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!” Ha det så skönt ute i friska luften! 🙂

BRA HÄLSA = träna 7 dagar i veckan & bara äta selleri?

Nja jag tänker nog lite bredare än så…

Eller såklart är kosten och fysisk aktivitet jätteviktigt för att vi ska må bra. Kroppen är designad för att vara i rörelse och näring behöver vi ju för att bygga upp cellerna. Men vi måste också komma ihåg återhämtningen och våra sociala relationer.
På jobbet har vi har vi just nu en hälsoutmaning där vi även samlar poäng på olika sätt. (Tack Töjnaskolan för inspirationen! ) Träning och snacksfria veckor ger såklart poäng, men även att vara utomhus, läsa böcker och göra aktiviteter tillsammans med kollegorna. Detta för att uppmuntra till en balans i livet och inte bara hetsa till massa träning… Bra va??

 

Fundera på vad DU mår bra av, vad som gör DIG glad och ger just DIG mer energi. Har du en balans just nu som du är nöjd med?

Om inte;  vad kan du göra för att rätta till balansen?

Det kan resultera i att du behöver säga NEJ oftare, styrka vissa upplevda ”måsten”, umgås mindre med personer som tar energi från dig m.m.  Använd gärna papper och penna för att lista energigivande och energislukande aktiviteter/personer och fundera på åtgärder för att öka energigivarna och minska energislukarna.

 

GER ENERGI +
 • Träna 3ggr/v  ⇒mån, tis tors
 • Vara utomhus/promenad  lunch + helgen
 • Rida 2ggr/v ons, helg
 • Sova 8h  i säng 22.00
 • Spela spel  bjuda in!
 • Vänner/familj ⇒ ringa 1dag/v
 • Läsa bra böcker ⇒ Ljudbok i bilen, läsa i sängen

TAR ENERGI –

 • Städa, tvätta, diska m.m ⇒ robot + hjälpas åt, 1 dag/v
 • Kolla TV ⇒ 1h/v
 • Person  X+Y ⇒ säga NEJ tack
 • Handla mat ⇒ Matkasse!

 

 

 

Nästa steg blir att välja några få punkter att börja med:

IDAG, NU!

Vänta inte till imorgon eller på måndag utan börja idag! I mitt fall har jag redan en rutin på de flesta av mina ”energigivare” och vill nu fokusera på att bli bättre på ringa t.ex. morfar samt att gå och lägga mig i tid.  Jag kommer också beställa matkasse igen samt minska ner på TV på kvällen för att komma i säng tidigare. Vi har alla olika energigivare, nu är det dags att du hittar din, eller dina! 😉

Hör gärna av dig med frågor, egna tips eller om du vill berätta hur det går! Här!
 
Lycka till & Trevlig helg!
 
sano

DEN LILLA UNIKA MASSAGEFÅTÖLJEN SANO

När man talar om massagefåtöljer brukar de flesta förknippa det ordet med en väldigt stor fåtölj som tar enormt med plats och är tung. Dessutom att fåtöljen har en månadskostnad som bäst passar till lite större verksamheter. INNEBÄR DETTA ATT EN MINDRE VERKSAMHETEN, MED EN LITE STRAMARE BUDGET INTE SKALL KUNNA ERBJUDAS ÅTERHÄMTNING PÅ ARBETSPLATSEN?

Jodå, det finns faktiskt andra alternativ. Som t.ex. vår lilla unika massagefåtölj SANO som kan väljas med eller utan fotpall.

sanoMassagefåtöljen för det lilla företaget och den lilla budgeten

Självklart skall alla kunna ta del av massagens fördelar när det gäller återhämtning. SANO jobbar med fyra olika massagetekniker och är förvånansvärt kraftfull. Tack vare att SANO är så liten till storleken, i jämförelse med andra massagefåtöljer på marknaden, så passar den utmärkt på små ytor. Den är även enkel att flytta och att hålla ren. Månadshyran för vår lilla massagefåtöljen passar alla företag oavsett storlek och budget. Kanske något som Ni skulle behöva på er arbetsplats?!

 

Fyll i formuläret för att prova SANO gratis en vecka

En prövotid kan nyttjas upp till 5 arbetsdagar kostnadsfritt!

Svinga lugnt!// Joakim Bloom

Fyll på med energi i vintermörkret!

Jag tror inte jag är ensam om att tycka att det kan kännas lite grått, mörkt och dystert under vissa tider under vinterhalvåret. Vi som bor i Sverige ser inte solen lika många timmar under vintern som under vår och sommarhalvåret. För vissa kan det innebära brist på D-vitamin och dessutom skapa vad vi kallar ”vinterdepression”. En enkel lösning kan ju självklart vara att se till att boka in en solsemester när det är som mörkast här i Sverige, för att fylla på med energi och ladda batterierna. Men alla har inte den möjligheten. Jag vill därför slå ett slag för att hitta ett nytt fritidsintresse/aktivitet under vinterhalvåret som du kanske aldrig testat förut eller som du vanligtvis endast sysslar med på sommaren.

 

Låt mig ta ett exempel.

Jag älskar vår och sommarhalvåret här i Sverige,
förutom att det är varmt och skönt ute så kan man spela beachvolleyboll. Beachvolleyboll är en sport som jag tidigare endast har utfört några få gånger när jag befunnit mig på en strand på Öland varje sommar. Det ska tilläggas att jag aldrig hållit på med någon bollsport tidigare, av den enkla anledningen att jag kände att jag inte var speciellt bra på det. Däremot har jag alltid tyckt att det var kul att röra på sig, så för ungefär två1920x1080_the_beach_57 år sedan så bestämde jag mig för att ta en grundkurs i beachvolleyboll. Grundkursen hölls inomhus i en beachvolleybollhall som finns i Södertälje.

Se länk: http://www.thebeach.se

Det kan vara ett av de bästa besluten jag tagit. Förutom att jag får bra hälsofördelar av att träna kondition genom något jag tycker är roligt, så får jag komma in i en varm hall med tropiska väggar och sandplaner under vinterhalvåret. Känslan är som att åka utomlands bara för några timmar. För mig är det som ren och skär terapi. Det spelar ingen roll om det regnar, snöar eller haglar ute, man får ändå uppleva tropisk miljö i beachvolleybollhallen. Efter att jag hade tagit grundkursen i beachvolleyboll, fick jag mersmak och började på fortsättningskursen som resulterade i att jag ville börja i träningsgrupp. I dagsläget går jag träningsgrupp i beachvolleyboll en gång i veckan året runt.

Inspireras gärna av mitt intresse, läs mer här!

Min uppmaning till dig som läser detta är alltså att våga testa något nytt. Tänk efter vad som ger dig energi och försök att behålla den känslan året om.  // Josefine Fjällid, Hälsoutvecklare