stillasittande

Stillasittande – en hälsorisk?

Många av oss är stillasittande alldeles för mycket på jobbet, inklusive jag själv. Det gör oss inte bara tröttare och mindre effektiva, utan kan till och med vara en stor hälsorisk! Sitter vi vid en dator större delen av dagen blir det också viktigt att hitta en bra arbetsställning, förutom att lägga in pauser såklart… sittställningen kommer jag prata mer om i ett senare inlägg på bloggen.

Info om stillasittande

De som sitter mindre än fyra timmar om dagen får faktiskt lika bra hälsa som de som tränar fem timmar i veckan och sedan slår sig till ro. Den senare gruppen brukar få namnet ”aktiva soffpotatisar” och är en grupp som verkar öka. Det räcker alltså inte att träna hårt 3 gånger i veckan om man sitter still resten av tiden.

En sammanställning av 18 studier, som gjordes 2012 och omfattade närmare 800 000 personer, visade att de mest stillasittande jämfört med de minst stillasittande hade:

49 %

ökad risk för förtida död alla orsaker

90 %

ökad risk för hjärt-kärldödlighet

112 %

ökad risk för diabetes

147 %

ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

Åtgärder vid stillasittande

Puser, pauser och pauser! Har du ett sittande arbete blir AKTIVA pauser jätteviktigt, både för ditt välmående men också för din effektivitet. När vi sitter länge blir blodcirkulationen sämre, vilket både påverkar muskler/leder och skelett men också hjärnans kapacitet. Till och med små mikropauser hjälper för att få fart på kroppen och hjärnan igen!

  • Mikropaus – varje halvtimme!

    Försök att ta en kort paus varje halvtimme: ställ dig upp, rulla axlarna, böj kroppen lite sida/sida och framåt/bakåt. Detta tar kanske 1 minut av din tid den halvtimmen men kommer göra dig mer effektiv resterande 29 minuter. Svårt att komma ihåg? Sätt en liten påminnelse i telefonen eller på datorn. Påminn varandra på jobbet om ni är fler som sitter.

  • Pausaktivitet - förmiddag och eftermiddag!

    Ta 5-10 min under förmiddagen och eftermiddagen för lite pausaktivitet. (Tänkte skriva pausgympa men då tycker ni säkert att det låter för töntigt). Gör några knäböj/upphopp, stretcha bröstmuskler, nacke och underarmar och passa på att gå på toa samt hämta vatten, mellanmål etc. Klicka på bilden nedan för att få fler tips på övningar du kan göra. Har ni trappor? Gå en vända i dem! Kombinera gärna med 10 min i massagefåtöljen om ni har en sån 🙂

  • Lunchpromenad

    Sikta på 15-30 min så många gånger i veckan du kan, gärna i lite raskare takt om det känns okej. Jättebra sätt att samla dagsljus till kroppens D-vitaminproduktion som är viktig för immunförsvar och energi. Särskilt nu under det mörkare halvåret!

Har du några andra tips på att bryta stillasittandet? Maila mig eller lägg upp tips på vår facebook 🙂

 

stillasittande

Klicka på bilden för att få fler tips på övningar

 

Källor:
Folkhälsomyndigheten
Svenska dagbladet