fästingar

Se upp med fästingar

Några dagar före midsommar hittade jag ett utslag på foten som jag trodde var ett vanligt myggbett, men det kliade inte direkt och i stället för att minska och försvinna växte det i stället. När det efter sisådär fyra dagar var 5 x 3 cm stort ringde jag 1177 för att höra vad de ansåg om det hela. För att göra en lång historia kort så konstaterade man (fyra läkare senare) att det förmodligen är borrelia jag fått. Jag som inte ens sett någon fästing på foten och inte heller hade den karaktäristiska ringen runt utslaget! Jag har ändå klarat mig lindrigt undan utan vare sig feber eller andra symptom förutom en del ont i foten under ett par dagar och ett fult utslag.

Lärdomen av det hela blir att vara noga med fästingkontroll när man varit ute och det gäller även om man bara varit i trädgården, fästingar finns där också! Dessutom blir tipset att kontakta sjukvården om man har ett utslag som växer i stället för minskar, det är viktigt att få penicillin så fort som möjligt så att infektionen inte sprider sig till nervsystemet och lederna för då kan man få långvariga besvär.

Vissa fästingar är smittbärare

Man kan inte vaccinera sig mot borrelia och man kan få sjukdomen flera gånger. Man får helt enkelt försöka undvika fästingar så gott det går t.ex. genom att ha stövlar, eller stoppa ner byxbenen i strumporna när man går i högt gräs etc. Myggmedel verkar tyvärr inte ha någon effekt på fästingar.

Fästingar sprider inte bara borrelia utan även TBE (fästingburen hjärninflammation). Vet man att man vistas mycket i skog och mark kan det vara bra att vaccinera sig mot det. Då ska man börja i tid så att man hunnit få fullt skydd när fästingsäsongen börjar.

Skulle du nu få en fästing så plockar du enkelt bort den med hjälp av en pincett, på fasting.nu kan du se bilder och en film hur man går till väga och även läsa på mer om fästingar.

Ha en riktigt solig sommar och kom ihåg att det inte är alla fästingar som är smittbärare. Njut av sommaren och var ute i naturen, fästingkontrollen tar ni när ni kommit in på kvällen. 😉

Inger