blodgivning

Vad är rött och har med gåvor att göra?

Såhär i julmånaden är det ju naturligt att gissa på tomten, men den här gåvan kan man faktiskt både ge och få hela året om. Jag tänker på blodgivning.

År 2015 fick nästan 100.000 patienter i Sverige blodtransfusioner. Blodet används bland annat vid förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar, så när du lämnar blod är du en vardagshjälte som faktiskt kan hjälpa till att rädda någons liv och hälsa. Idag är det bara ca 3% av befolkningen mellan 18 och 75 år som lämnar blod minst en gång om året.

Om man uppfyller villkoren nedan kan man i de flesta fall bli blodgivare:

  • Är 18-60 år
  • Är frisk
  • Väger minst 50 kg
  • Har giltig ID-handling
  • Har svenskt personnummer

Eftersom alla inte kan ge blod till alla beroende på blodgrupp så behövs det många blodgivare för att vara säker på att rätt blod finns i lager. Blodet kan dessutom bara sparas i sex veckor så man behöver fylla på lagren med jämna mellanrum.

En vuxen människa har mellan 4 och 6 liter blod. Vid varje blodgivning lämnas 4,5 dl blod som snabbt återbildas. Kvinnor får lämna var fjärde månad och män var tredje månad. Vid varje blodgivningstillfälle får man fylla i en hälsodeklaration där man anger om man kan ha varit utsatt för blodsmitta och blodet testas också varje gång för att man ska vara säker på att inte smittor sprids.

Efter blodgivningen får man som blodgivare järntabletter för att snabbare få upp blodvärdet eftersom järnet finns i de röda blodkropparna. Man får också ett meddelande om vad blodvärdet var efter varje blodgivning. En gratis liten hälsokontroll alltså!

Bli en vardagshjälte du också och anmäl dig som blodgivare! Information om hur man gör hittar du enklast på www.geblod.nu

Ha nu en riktigt god fortsättning och var givmild hela året!